2 november 2014 - 20:55

Kan Di Matteo van Schalke een nieuwe rivaal van Bayern maken?

Als we naar Schalke 04 kijken dan kunnen we stellen dat ze de afgelopen jaren aardige onderpresteerders zijn. Ondanks dat ze nét boven de verbanningszone eindigden wonnen ze de DFB-Pokal en haaldne ze de halve finale van de Champions League in 2011 waarbij ze de titelhouders aan de kant zetten beide competities.

 

Het 2010-2011 seizoen was een teken van hoe goed Schalke eigenlijk zou kunnen zijn. Met nieuwe namen op het veld als Raul en een academy van wereldklasse voor de toestroom van fris talent zaten ze op het juiste spoor. Na dat seizoen verging het Schalke niet al te best en ook met coaches als Stevens en Keller kon de ploeg niet meer naar dat niveau terugkeren of deze overstijgen. Ze hebben zich bij de beste vier geknokt, maar konden zich steeds maar niet versterken doordat ze spelers verloren tijdens de transferperioden. Ze hebben zich nooit als waardige deelnemers in welke competitie dan ook kunnen presenteren.

 

Ieder jaar gaat Schalke slecht van start voordat ze aan het einde van het seizoen een run kunnen zetten op de goede resultaten en zich zo bij de eerste 4 kunnen scharen. Nét genoeg om een financiële ramp te voorkomen waar ze in zouden komen als ze geen Champions League zouden spelen. Fans zijn altijd enthousiast over het laatste deel van het seizoen, alleen om te zien hoe de club het volgende seizoen weer faalt goed van start te gaan. Op internationaal vlak hebben ze de afgelopen twee seizoenen in de Champions League meegedaan. Waar ze veelbelovend beginnen en vervolgens direct weer uit de competitie worden geknikkerd. Ze maakten grote kans door naar de kwartfinales te gaan in 2012-2013, maar werden met 4-3 verslagen door Galatasaray. Het jaar erop moesten ze tegen Real Madrid waar ze zwaar van zouden verliezen. En zo ging het ook, want Schalke werd met 9-2 van het veld gespeeld.

 

Net als Guardiola wordt er bij Schalke met grote ogen gekeken naar Di Matteo. Hij wordt gerespecteerd door zijn spelers, maar ook voor zijn resultaten en records. Het is iets waar managers als Klopp alleen nog maar van kunnen dromen en kan het verschil maken bij de motivatie van een team. De manier waarop het team om Di Matteo heen stond te dansen spreekt boekdelen.

 

Di Matteo heeft een reputatie als het gebruiken van “park the bus” tactieken. En heeft al meer verdediging bij Schalke op het programma gezet. Niet veel mensen vinden deze tactiek de juiste, maar het is goed om te weten dat Schalke al sinds Felix Magathled niet meer een gevaar was binnen de Bundesliga omdat ze toen wél over een goede defensie beschikten, een van de beste binnen de liga.

 

De aankomende maanden zijn cruciaal voor Di Matteo’s loopbaan. Als hij het seizoen afmaakt bij Schalke dan is dat een grote stap. Maar het gaat verder dan het behouden van zijn baan, hoe hij doet zal van grote invloed zijn op zijn toekomstige lange termijn banen als coach. Het zal moeilijk zijn om Leverkusen, Gladbach laat staan Dortmund te vangen. Echter valt het niet uit te sluiten en de tweede plaats in de Bundesliga ligt nog voor het oprapen. Na 8 wedstrijden zal Di Matteo een maand lang pauze hebben en zal hij zijn aanpak voor het tweede deel van het seizoen kunnen beramen.

 

Als Schalke boven BVB kan eindigen dan zou dat een grote boost in vertrouwen zijn voor het hele team, de fans en het bestuur van Schalke 04. Misschien is dat voldoende om van Gelsenkirchen weer échte deelnemers te maken en kunnen ze genoeg geld aantrekken om nog wat extra spelersmateriaal te kopen.


Volgend seizoen zal bewijzen of Schalke inderdaad een stap vooruit heeft gedaan en voldoende weerstand kan bieden binnen de Bundesliga om zich weer als gevaar te profileren. Er zijn enorm veel fans en er is voldoende omzet gegenereerd door deze fans. De academy van Schalke is mogelijk top 3 van Europa. En vele zijn nog bij het eerste en nog altijd in ontwikkeling. Het enige dat ze nodig hebben om serieuze deelnemers te zijn is de juiste coach. De tijd zal leren of dat Di Matteo is.

Bij een
Cesc vuurt terug naar Ramos
Low moet pragmatisch zijn tegen Spanje
Discussie
0 Berichten