28 september 2014 - 15:33

Pep heeft gelijk: Er is te veel voetbal

Pep Guardiola ging over tot overdrijven op de maandag, klagend in een persconferentie dat er te veel voetbalwedstrijden voor atleten op het hoogste niveau zijn.

 

“We vermoorden de spelers. We vragen veel te veel van ze. De spelers hebben tijd nodig om te rusten. Dit geldt niet alleen voor Bayern, maar ook voor Dortmund, Bayer Leverkusen en andere top clubs. Het is onmogelijk om, om de drie dagen met dezelfde spelers te blijven spelen.”

 

Guardiola’s claim kwam twee dagen nadat hij noodgedwongen zijn B-team op moest stellen dat in een 0-0 resulteerde tegen Hamburg. Mogelijk een gevolg van de moeilijke overwinning op Manchester City in de Champions League een paar dagen daarvoor. Misschien was Pep zijn claim wat extreem, maar hij sloeg volledig naast de plank. Er is veel te veel voetbal en het vernietigd de lichamen van de beste atleten ter wereld. Een kijkje op de blessurelijst van de Duitse Champions League participanten zegt eigenlijk al genoeg. Bayern’s Martinez zal het grootste gedeelte van het seizoen missen als gevolg van een knieblessure. Alcantara heeft nog niet gespeelds sinds maart. Ribery heeft nog maar 23 minuten gespeeld in alle competities dit seizoen en Robben nog maar 195 minuten. Schweinsteiger is afwezig sinds het WK. En na zijn rentree van een paar flinke knieblessures mist Badstuber de rest van dit jaar.

 

In Dortmund is de situatie niet veel beter. Hummels heeft nog geen minuut gespeeld dit seizoen.Schmelzer heeft een kleine 123 minuten gespeeld en Bender 214. Voor de tweede keer in drie maanden heeft Reus zijn enkelbanden gescheurd. Bij Mkhitaryan werd onlangs een soortgelijke blessure vastgesteld. Blaszczykowski, Kirch en Dong-Won hebben allemaal spierblessures terwijl Sahin een knie operatie moet ondergaan. Gundogan zijn situatie verbeterd iets, maar heeft al 13 maanden niet gespeeld en wanneer hij precies terugkeert is nog onduidelijk.

 

Bij Schalke 04 hebben Giefer, Santana, Goretzka en Sobottka allemaal spier scheuringen en verrekkingen. Farfan en Kolasinac zijn ook uit de running als gevolg van knieblessures. Howedes is momenteel uit de running als gevolg van een gescheurde pees.

 

Leverkusen heeft iets meer mazzel, misschien omdat ze minder deelnemers aan het WK hadden dan Bayern, Dortmund en Schalke, maar bij zijn Toprak, Rolfes, Papadopoulos en Brandt geblesseerd. Het 2014-2015 had een wat latere start als gevolg van het WK, maar de Europese competities zijn nog steeds op weg in mei te eindigen. Om nog maar niet te spreken over de Champions League en Europa League alsmede andere supercups en bekerfinales in nationale competities.

 

Natuurlijk zouden nationale competities hun schema’s ook aan kunnen passen. Extra competities zoals de Club World Cup of UEFA Supercups zouden we kunnen schrappen. In Engeland, misschien een of twee van de FA Cup, Capital One Cup of Community Shield laten vallen. Er zijn genoeg opties binnen het voetbal om het voetbal niet te verzieken en iets meer, less is more te denken. Het WK is vrij onontkoombaar, maar zelfs zonder een zomertoernooi zullen atleten als Reus en Thiago veel meer tijd nodig hebben om te herstellen tussen wedstrijden en competities.

 

Het resultaat is een lagere kwaliteit voetbal met vermoeide spelers die soms maanden op de bank moeten zitten als gevolg van oververmoeidheid en andere blessures. In sommige gevallen worden gehele loopbanen zelfs aan gort geholpen. Guardiola’s claim leek misschien wat over de top, maar hij heeft gelijk. Er is te veel voetbal.

 

De grotere sterren zullen we geblesseerd zien raken of verre van hun beste zien presteren. Des te duidelijker het wordt dat minder inderdaad meer is. Zoveel voetbal sloopt het spel.

 

Bij een
Discussie
0 Berichten