28 januari 2014 - 21:23

Kunnen clubs terug de transfermarkt op voor ex-spelers?

Het was weer een transferperiode boordevol ‘waar was jij’ momenten. Voetbalfans verzamelden zich gezamenlijk voor de buis toen Chelsea de recordtransfer van Torres afronde in 2011. Maar terwijl Sky Sports haar eigen Jim White en Adam Burton tekeer gingen en in de camera schreeuwden met de vurige passie van een Noord Koreaanse nieuwslezer werd er weer een noemenswaardige deal gesloten op Stamford Bridge. We hadden het alleen niet door. De deal die David Luiz van Benfica naar Chelsea bracht, maar ook Maticin van Chelsea naar Benfica stuurde voor enige balans. Nu, drie jaar later, is de Servier terug bij Chelsea. Chelsea betaalde 21 miljoen Britse pond om Matic zijn voetbal-school af te ronden in drie jaar. Vrij prijzig.

 

Toch verdiend Chelsea hier wel wat krediet. Natuurlijk zijn er clubs die met geld smijten in een poging hun team te versterken, maar er is flink wat trots ingeslikt door Matic opnieuw te tekenen en op een manier die we dienen te applaudiseren.

 

Sommige clubs zijn te eigenwijs om een oud-speler voor groot geld terug te halen. Zeker als ze destijds in de verkoop zijn gedaan voor een (te) lage prijs. Dat zou het toegeven van een fout zijn en binnen het voetbal mag je natuurlijk geen fouten maken. Maar je moet wel fouten kunnen maken en ze toe kunnen geven. Alleen dan word je een grote jongen. Het is eigenlijk helemaal geen teken van zwakte, maar een teken van sterkte. Clubs zouden oud-spelers altijd in het vizier moeten houden, ook op de transfermarkt. Natuurlijk geeft het mensen ammunitie voor kritiek, maar als een speler het echt waard is draait dat wel weer bij.

 

Als voorbeeld, vraag fans van Barcelona of ze het nuttig vonden om Fabregas opnieuw te tekenen? Of de £5 miljoen transfer van Pique?

 

Hoe zit het met de fans van Borussia Dortmund? Vraag hen naar de toegegeven fout en schaamte nadat ze Reus voor 17,1 miljoen euro opnieuw tekenden. Je zou haast vergeten dat Reus even speelde voor concurrent Borussia Monchengladbach.

Pogba en Man Utd

Een andere club binnen de Premier League zal waarschijnlijk een deel van haar trots in gaan slikken. Man Utd is weer in verband gebracht met Pogba, die het nu enorm goed doet bij Juventus. Als United de kans krijgt om Pogba opnieuw te tekenen dan moet het daar geen seconde over twijfelen. De 20-jarige Fransman is precies wat Manchester United nodig heeft.

 

Moyes had geen enkele controle over het verlies van de Franse middenvelder in 2011. Hij moet zich alleen geen zorgen maken over wat het opnieuw teken van Pogba zou zeggen over zijn voorganger. Had United de wensen van Pogba moeten accepteren toen ze de kans hadden? Waarschijnlijk. Maar was hij destijds de £30.000 per week die Raiola voor de Fransman in gedachten had waard? Wederom waarschijnlijk, maar waar Man Utd zich voornamelijk druk om moet maken is of Pogba binnen het huidige team past. En dat doet hij.

 

Iets wat United in gedachten moet houden is dat het zeer waarschijnlijk is dat een terugkomst van Pogba groot succes op kan leveren. Zo kunnen we Fabregas, Pique, Reus, Jermain Defoe, Graeme Le Saux, Martin Keown, Peter Beardsley en nog veel meer die een succesvolle rentree bij hun oude club maakten.

Moet Man Utd all-out voor Pogba?

Ja. Nee. Maakt niet uit. Juventus verkoopt hem never-nooit-niet. Pogba heeft laten zien dat hij de druk van topvoetbal aan kan, alsmede Matic. Beide maakten ze belangrijke keuzes op zeer jonge leeftijd. Ze hebben laten zien dat ze de gekke wereld van het voetbal aan kunnen. De som van £21 miljoen die Chelsea betaald heeft voor Matic lijkt op een mooie buy-back-agreement tussen de Portugese en Engelse club. Een zelfde verhaal zit er voor Pogba niet in. Hij is terecht blij bij Juventus en de Oude Dame is blij met hem.


Doorzetten heeft niet zoveel zin, trots inslikken en accepteren dat je een fout hebt gemaakt!

Bij een
Cesc vuurt terug naar Ramos
Discussie
0 Berichten